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Special Populations: Tips for Completing the  
Free Application for Federal Student Aid (FAFSA)  

 
Questions on the 2010-11 FAFSA which may cause difficulty for wards of the court or foster youth are 
listed below. Question numbers refer to the paper FAFSA. Sections refer to the FAFSA on the Web 
(FOTW) Worksheet. Please note that some questions on the paper FAFSA do not appear on the 
FOTW Worksheet. Answering yes to any question in Step Three/Section Two means that you will be 
treated as an independent student and will not need to provide parental information on the FAFSA. 
 

Question #45 
Section 4 

Free child care  

Q: I am a single mom with one child and will get free day care for my 
child (from a grandmother, aunt, or free day care center) while I go to 
college. Does the value of this free child care have to be reported on 
the FAFSA?   

A: No, this service is not income and the information is not collected 
on the FAFSA. However, note that you need to let your school know 
that you are receiving free dependent care; an allowance for 
dependent care may not be added to your cost of attendance.  

Question #51 
Section 2  

Do you have children 
who will receive more 
than half of their support 
from you between July 1, 
2010 and June 30, 
2011?   

Q: I have a child who will be living with me and my income will be from 
TANF. Do I 1? Are TANF or welfare 
benefits considered to be like earned income?   

A: TANF benefits count as support that you provide to your child. 

 support.  

Question #53 
Section 2  

turned age 13, were both 
of your parents 
deceased, were you in 
foster care or were you a 
dependent or ward of the 

 

Q: I am a ward of the court but graduated from high school and then 
went to live with my mother for two months. Did I lose my independent 
status?   

A: A student is considered to be independent if he or she is a ward of 
the court, or was a ward of the court at any time when the individual 
was age 13 or older. If your ward of the court status changed before 
you reached age 13, you may be considered dependent on your 
parent. In that case, you should talk about your situation with the 
financial aid administrator at your college.  

Question #53  
Section 2 

turned age 13, were both 
of your parents 
deceased, were you in 
foster care or were you a 
dependent or ward of the 

 

Q: I am a dependent child of the court of my county. Is this the same 
 

A: 
a ward of the court (regardless whether this status is determined by 
the county or state) if the court has assumed custody of you. You 
should have court ordered documents that designate you a ward of the 
court.  
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Question #53 
Section 2   

turned age 13, were both 
of your parents 
deceased, were you in 
foster care or were you a 
dependent or ward of the 

 

Q: I am no longer under the court because my foster parents took legal 
guardianship of me a few years ago. However, my foster parents do not 
support me with their own financial resources. They still get a foster care 
check each month for me. How do I answer question #53?  

A: If you were in foster care at any time when you were 13 or older, 
answer the question yes. If you are in legal guardianship, also answer 
Question 55  

Note: Neither legal guardians nor foster parents are considered parents 
when completing the FAFSA.  

Question #53  
Section 2  

turned age 13, were both 
of your parents 
deceased, were you in 
foster care or were you a 
dependent or ward of the 

 

Q: I turned 18 and graduated, so my court case was closed. My 

no longer a ward of the court. Am I considered dependent or 
independent?   

A: You are considered to be independent if you were a ward of the 
court, at any time when you were age 13 or older. You should check 

13 or older.  

Question #54 
Section 2 

Are you or were you an 
emancipated minor as 
determined by a court in 
your state of legal 
residence? 

Q: I was emancipated at age 15 but lived with my aunt and uncle 
during my last semester of high school. How should I complete the 
FAFSA? 

A: complete the FAFSA as an 
independent student if you have a copy of a court order that you are an 
emancipated minor. The court must be located in your state of legal 
residence. If the court order is no longer in effect and you have not 
reached the age of majority for your state of legal residence, complete 
the FAFSA as a dependent student. 

Question #55 
Section 2   

Are you or were you in 
legal guardianship as 
determined by a court in 
your state of legal 
residence? 

Q: My grandparents are my court-appointed, legal guardians. They 
have provided support for me all my life. How do I complete the 
FAFSA?  

A: complete the FAFSA as an 
independent student if you have a copy of a court order that you are in a 
legal guardianship. The court must be located in your state of legal 
residence. If the court order is no longer in effect and you have not 
reached the age of majority for your state of legal residence, you must 
complete the FAFSA as a dependent student. 

Question #56 
Section 2 

any time on or after 
July 1, 2009, did your 
high school or school 
district homeless liaison 
determine that you were 
an unaccompanied youth 

 
 

Q: I became homeless during my senior year in high school. Am I 
considered an independent student? 

A: You are considered an independent student if you received a 
determination any time on or after July 1, 2009, that you were an 
unaccompanied youth who was homeless. The financial aid 
administrator at your college may require you to provide a copy of the 
determination or other documentation. 

If you are not sure you have a determination but you believe you are an 
unaccompanied youth who is homeless or are an unaccompanied youth  
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providing your own living expenses who is at risk of being homeless, 
contact  for assistance. Contact your 

 
liaison did not make a determination. . 

rs of age or less or are still enrolled in 
high school as of the day you sign the FAFSA. 

parent or guardian. 

including living in shelters, motels, cars, and temporarily with other 
people because you have nowhere else to go. 

Question #57 
Section 2 

any time on or after 
July 1, 2009, did the 
director of an emergency 
shelter or transitional 
housing program funded 
by the U.S. Department 
of Housing and Urban 
Development determine 
that you were an 
unaccompanied youth 
who was homeless?  

Q: I lived in an emergency shelter last year. How do I complete the 
FAFSA? 

A: Answer  to Question 57 if you received a determination any time 
on or after July 1, 2009, that you were an unaccompanied youth who 
was homeless. The financial aid administrator at your college may 
require you to provide a copy of the determination or other 
documentation. 

If you are not sure you have a determination but you believe you are an 
unaccompanied youth who is homeless or are an unaccompanied youth 
providing your own living expenses who is at risk of being homeless, 
contact the director of the emergency shelter for assistance. Contact 
your for assistance if the shelter director did 
not make a determination. 

high school as of the day you sign the FAFSA. 

means you are not living in the physical custody of a 
parent or guardian. 

including living in shelters, motels, cars, and temporarily with other 
people because you have nowhere else to go. 

Question #58 
Section 2 

any time on or after 
July 1, 2009, did the 
director of a runaway or 
homeless youth basic 
center or transitional 
living program determine 
that you were an 
unaccompanied youth 
who was homeless or 
were self-supporting and 
at risk of being 
homeless?  

Q: My mom died a few years ago and I have no contact with my dad. I 
am in a transitional housing program. Am I an independent student? 

A: Answer  to Question 58 if you received a determination any time 
on or after July 1, 2009, that you were an unaccompanied youth who 
was homeless or at risk of being homeless. The financial aid 
administrator at your college may require you to provide a copy of the 
determination or other documentation. 

If you are not sure you have a determination but you believe you are an 
unaccompanied youth who is homeless or are an unaccompanied youth 
providing your own living expenses who is at risk of being homeless, 
contact the director of the transitional housing program for assistance. 
Contact ncial aid office for assistance if the director of 
the transitional housing program did not make a determination. 

high school as of the day you sign the FAFSA. 
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s you are not living in the physical custody of a 
parent or guardian. 

including living in shelters, motels, cars, and temporarily with other 
people because you have nowhere else to go. 

Question #94 

 

 

Q: 
 

A: No. If you are considered independent (for example, because you are 
in foster care), and you have no dependent children of your own, you are 
a family of one (yourself).  

Question #104  

Signatures 

Q: I have filled out this form as an independent student because I am a 
signature(s)? I 

hem, but I see them sometimes. 

A: No. Because of your status as a ward of the court, you are 
considered an independent applicant; parental signatures are not 
required.   

 
Source: National Association of Student Financial Aid Administrators (NASFAA)  
02/10 


